Είναι γεγονός ότι οι τιμές των usb flash drives - ειδικά των διαφημιστικών usb που κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας σε μικρές ποσότητες- είναι αποτέλεσμα συνεχών διακυμάνσεων. Ένα γεγονός άγνωστο στο ευρύ κοινό και σε όσους δεν κινούνται στον χώρο της αγοράς. Αυτό που προκαλεί την διακύμανση στην τιμή ενός usb είναι το κομμάτι που ονομάζεται NAND flash memory, δηλαδή το φυσικό μέρος της συσκευής που επιτρέπει την αποθήκευση των δεδομένων.

Οι μνήμες NAND αποτελούν εμπορεύσιμα αγαθά (commodities) τα οποία διαπραγματεύονται με βάση τους νόμους της αγοράς, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία και διαμορφώνει την τιμή τους. Όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα εμπορεύματα (π.χ. πετρέλαιο, χρυσός, καφές), η χρηματιστηριακή τιμή της μνήμης NAND flash μεταβάλλεται καθημερινά με αποτέλεσμα αυτές οι διακυμάνσεις να αποτυπώνονται και να επηρεάζουν τις τιμές των usb drives. Συνήθως οι μεταβολές αυτές δεν είναι μεγάλες, όμως στις αρχές του 2017 υπήρξε μια απότομη άνοδος των τιμών ή οποία δεν σταμάτησε μέχρι που άγγιξε την κορυφή στα επίπεδα του 145%.

 

Flash Spot Price

Πως εξηγείται αυτή η τεράστια άνοδος των τιμών; Είναι απλό. Οι τιμές των usb flash drives έχουν εκτοξευθεί λόγω της έλλειψης των τσιπ NAND flash. Αυτό αποκαλύπτεται από την έκθεση της DRAMeXchange, τμήμα της TrendForce που ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς και αποτελεί έγκυρη πηγή γνώσεων στον χώρο της πληροφορικής. Με λίγα λόγια, η παραγωγή των τσιπ μνήμης δεν συμβαδίζει με την ζήτηση της αγοράς και αυτό επιφέρει αναπόφευκτα την αύξηση των τιμών τους.

Η παραγωγή των μνημών NAND flash ελέγχεται από μερικούς μόνο μεγάλους παίκτες της αγοράς υψηλής τεχνολογίας όπως η Samsung, η Intel, η Toshiba and η Hynix. Είναι αυτοί που προμηθεύουν άλλες μεγάλες εταιρίες - όπως η Nokia, η Sony και η Apple - με τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την παραγωγή smartphones, tablets, memory cards, φωτογραφικών μηχανών, MP3 players και άλλων συσκευών. Αυτές οι μεγάλες εταιρίες επηρεάζουν την αγορά της μνήμης με τις εκάστοτε ζητήσεις τους και τις εντολές αγορών. Ως αποτέλεσμα, η τιμές των usb flash drives διαμορφώνονται με βάση τα τρέχοντα δεδομένα μιας πολύ ευμετάβλητης αγοράς.